Modelballooning WesterloAlgemeen

Wat is een modelballon?

Een modelballon bestaat uit een mand en een enveloppe. De enveloppe word gevuld met warme lucht waardoor deze stijgt. In de mand bevinden de gasflessen, de besturingskast en de branders. De branders werken op propaan. Sommige gebruiken ook LPG maar dit laat veel roet achter aan de binnenkant van de ballon.
Verder hebben we nog een ventilator nodig om de ballon te vullen met koude lucht. Deze kan je eventueel zelf maken met behulp van een motor van een oude grasmaaier. Wat ook steeds handig is, is een extra gasfles. Die je alleen gebruikt om de ballon op temperatuur te brengen bij de start. Dit bespaart veel gas en zorgt dus voor een langere vaartijd.Enveloppe

De enveloppe is gemaakt uit nylonstof. De onderste rand bestaat uit nomex. Een stof die niet kan branden. De enveloppe van de ballon heeft een volume van ongeveer 20m³ tot ongeveer 120m³. Als je wil vergelijken met een normale luchtballon bedraagd de volume minimaal 1600m³ tot 10.000m³ en soms wel meer.
De afmetingen van een modelballon zijn 1/4 tot 1/5 van de gewone ballon. Maar de inhoud is wel veel kleiner. Het spreek dan ook voor zich dat een modelballon een beperkt gewicht kan heffen.


Mand

In de mand van een modelballon bevinden zich standaard 4 gasflesjes van 1 liter. De meeste modelpiloten plaatsen 6 flesjes in de mand om langer te kunnen varen. De gasflesjes worden gevuld met propaangas. Daarnaast heeft de mand ook nog een dubbele brander met telkens een kleine waakvlam. Om deze branders te kunnen bedienen is er een radiografische sturing aanwezig.


Ventilator

Om een ballon te vullen met lucht gebruiken we net zoals een grote luchtballon een ventilator. Ook deze is speciaal op schaal gemaakt. Je kan vinden met een benzinemotor maar je kan evengoed ééntje met een 12V batterij gebruiken.


Sturing

De besturingskast bevat een ontvanger, enkele servo's en een batterij. Met de servo's worden enkele onderdelen aangestuurd die het mogelijk maken om de brander te bedienen. Of een marker te droppen.

De meeste modellen gebruiken de 2,4GHz frequentie.


Waarvan word een modelballon gemaakt?
Net zoals normale ballons word een modelballon gemaakt uit Nylon. Soms word er ook gebruik gemaakt van Polyester. Voor de onderste rij word gebruikt gemaakt van Nomex. Een stof die vrij duur is maar ook niet kan branden. Je kan het vergelijken met de pakken die de brandweer en Formule-1 piloten dragen.

Hoe werkt een modelballon?
Een modelballon werkt net hetzelfde als een normale ballon. Door het principe "Licht dan lucht" stijgt een ballon door het temperatuur verschil. Het warmer de lucht in de ballon, hoe sneller deze zal stijgen. Van zodra de lucht afkoelt zal de ballon dalen.

Hoe kan je een modelballon besturen?
Een modelballon kan je net als een normale ballon niet besturen. Door middel van de branders kan je de lucht in de ballon verwarmen waardoor de ballon gaat stijgen en een andere windstroom kan gebruiken. De branders worden radiografisch aangestuurd.

Kan ik zelf een modelballon bouwen?
Ja, je kan zelf een modelballon bouwen. Zelf een ballon maken is niet gemakkelijk. Maar wel veel goedkoper. Voor je een modelballon gaat maken is het belangrijk om te weten hoeveel je mandje weegt. Zodat je kan uitrekenen hoe groot de ballon moet zijn om het gewicht te kunnen dragen.
We moeten rekenen op een hefvermogen van een 250g per m³. Dus een ballon van 80m³ kan maximaal 20 kg heffen. Dit gewicht bestaat uit: de enveloppe + complete mand (volle flesjes). Daar moeten we dan ook rekening mee houden bij het bouwen van een mand.

Wat heb je nodig om een modelballon te maken?
Voor het bouwen van een modelballon heb je om te beginnen stof nodig voor de enveloppe. De juist hoeveelheid hangt af van hoe groot je de ballon wenst te maken. De meest gebruikte stof is ripstop nylon. Die kan je het best bestellen bij een ballonfabrikant. Hierbij denk ik aan Kubicek, Ultramagic en Cameron. Verder heb je alle onderdelen nog nodig voor een mandje. Deze kan je zelf gaan kopen in een winkel voor modelbouw. Maar je kan ook alles kant en klaar kopen bij Bölling en Heinzell.

Wat kost een modelballon?
De kosten variëren sterk. Een modelballon kost al gauw 2000€, een nieuw mandje kost zo'n 2500€ en een ventilator kost zo'n 500€. Je bent al gauw 5000€ kwijt wanneer je alles nieuw en kant en klaar gaat aankopen. Je kan ook alles 2dehands kopen maar dat komt voor modelballons helaas niet vaak voor.